Email Us

Architecture Initiative

4 John Prince’s Street
London
W1G 0JL
+44(0) 20 3657 7800

Mailing List:

Please enter your details below to receive Architecture Initiative’s quarterly newsletter and other associated studio happenings and events.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Loading
    Projects Residential

    Kingston Community School

    Kingston Community School is an education-led mixed use development in the heart of Norbiton that will provide a new 420 place primary school together with 19 new residential units.

    The proposal represents an important opportunity to enhance this under-utilised, yet prominent corner site. This initiative will provide new state of the art education facilities for Kingston Community School which is already open on a temporary site nearby, together with new housing for the local community. This mixed use proposal demonstrates the regeneration potential for the area through high quality design.

    The proposed development is split into two distinct parts; the primary school which forms a linear block parallel to the train line, bordered by a landscaped outdoor play area to the south on Station Road, and the corner building fronting Coombe Road which signifies the ground floor school entrance and provides access to the 19 residential units above at levels one to five.

    The school design takes its lead from the built context of the area, with a vertically accentuated brick façade providing a residential scale to the building. Set back against the train line to the street frontage allows maximum play space for pupils and ensures a soft landscaped outlook with playful group rooms cantilevered in the tree canopy.

    The entrance to the school is identified through similar timber clad elements on the corner of Coombe Road and Station Street, providing a distinctive entry, a double height space with views to the dance studio within.

    The corner residential building addresses Coombe Road and is designed to be visually cohesive with the school building, while defining its separate use through contrasting bricks and recessed balconies.